Музей на текстилната индустрия
град Сливен

Нощ на учените

42615083_375575362981368_5684581330143150080_n - Копие     Европейската нощ на учените е интернационална инициатива, която всяка година се провежда в последния петък от септември едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. През 2018 и 2019г. събитията са обединени от дейностите REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) и имат за цел да покажат както ползите, така и привлекателната и забавната страна на науката.

      На 28 септември 2018г. 21 основни и 27 асоциирани партньори от нашата страна отбелязват Европейската нощ на учените с мащабна програма в 14 български селища. Централен фокус е Европейската годината на културното наследство.

      Локацията в Сливен е Националният музей на текстилната индустрия. Текстилният музей и тази година се включва в международната инициатива с впечатляваща програма, която започва в 15:00 часа в зала "Май" с представяне на новия стартиращ проект на музея, наречен „Вариации в синьо”. Участници в събитието са Тони Димитрова – Национален музей на текстилната индустрия, Сливен, д-р Цвета Явашева – Национална художествена академия, София и Величка Калева – Исторически музей, Котел. 

      Програмата продължава в сградата на Националния музей на текстилната индустрия на пл.”Стоил войвода” №3 от 18:00 часа с научно кафене ТextTech, в което събеседници са доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет, София и Колеж - Сливен в разговор за вълнуващата страна на науката, професията на текстилеца и познанието за текстила.

      От 19:00 часа заедно Калина Атанасова – художник, изследовател и реконструктор на средновековни български облекла публиката се пренася в средните векове, за да участва в дефиле „Текстилът през средновековието”.

      Партньори на музея в реализацията на събитията са: Научно- технически съюз по текстил, облекло и кожи и Антична и средновековна крепост „Туида”.

     От 18:00 до 21:00 часа залите на музея са отворени за посещения с постоянната експозиция, раздели „Ръчно текстилно производство” и „Текстилни занаяти” и временната изложба „Фучила”  с живописни платна на Дора Куршумова.