Музей на текстилната индустрия
град Сливен

Европейска нощ на учените, 2019

-

БОГАТА И РАЗНООБРАЗНА ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ, 2019 В МУЗЕЯ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ

На 27 септември от 17.00 до 22.00 ч, Музеят на текстилната индустрия ще вземе участие в Европейската нощ на учените, финансирана от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

Музеят на текстилната индустрия се включва в инициативата с богата и разнообразна програма. Ще разкажем вълнуващата история на коприната, ще разкрием тайните на нейните свойства и защо е толкова важна за изкуството. Музейните специалисти ще направят демонстрации и експерименти на живо с участие на публиката. Заедно ще рисуваме пеперуди върху копринено платно.

Съвместно с учени-астрономи ще се потопим в магията на светлината и цветовете.

Нашите приятели от "Забавна математика" ще изненадат най-малките любители на науката с интересни игри, незабравими приключения и творчески занимания.

 

По време на събитията ще могат да се разгледат фотоизложбата "Хлебни мрежи" и тематичната изложба "Вариации в синьо". 

Програма на събитията в Музея на текстилната индустрия:

17:00-18:30

Магия REFRESH

Приказно космическо пътешествие „Приключенията на Грифит“

Творческо ателие за деца на сдружение „Общество за култура и съпричастност ЩЪРКЕЛИТЕ“ и детско онлайн списание „Щъркел“. Децата ще научат какво е екзопланета, ще напишат групова приказка за приключенията на Грифит и ще нарисуват Грифит на любимата му екзопланета.

 17:00-19:00

Магия REFRESH

Щанд с геометрични дъски OpenGeoboard

Център по забавна математика представя щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез дървените геометрични дъски Opengeoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н. Докато се забавляват, децата ще се запознаят с основните геометрични фигури и техните елементи, с понятия като обиколка и симетрия, а оттам и със структурата на звездното небе.

 17:00-20:00

Магия REFRESH

Главоблъсканици и пъзели

Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо – от деца на 4-годишна възраст до техните родители, баба, дядо.

 17:00-20:00

Наука в града REFRESH

Фотографска изложба „Хлебни Мрежи“

Изложба на мрежата „Хлебни къщи“, чиято мисия е да бъдем свързани чрез хляба, като оформяме места за среща, където хората, познати и непознати, да се сближават и подкрепят и да развиват неподозираните си артистични заложби.

 18:30-19:30

Магия REFRESH

Изработване на катапулт

Образователна инициатива „Биоигри“ предизвиква малките участници да изработят катапулт и да научат как работи той.

 19:00-19:30

REFRESH кафене

TextTech „Коприна“

Презентации и обсъждане на теми, свързани с коприната от историческа, научна, икономическа и художествена гледна точка. В партньорство с Технически университет – филиал и колеж Сливен.

 19:00-21:00

Магия REFRESH

Изработване на шевици

Кът, в който, в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

 19:00-22:00

Наука в града REFRESH

Нощ в музея – текстилът през вековете

Отворени врати в Музея на текстилната индустрия – Сливен с демонстрации на текстилна техника и технологии.

 19:00-22:00

Наука в града REFRESH

Вариации в синьо

Изложба, посветена на ръчното текстилно печатане и багренето с индиго – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 19:30-20:00

REFRESH кафене

Цвят и светлина

Презентация и експерименти на тема, свързана с цветовете и светлината от гледна точка на науката. В партньорство с учен физик и астроном.

 19:30-20:30
Магия REFRESH

Интересните животни

Работилница, в която малките изследователи ще се запознаят с интересни факти за някои от най-забележителните животни на нашата планета. Бавноходките, например, могат да оцеляват незащитени в Космоса. Какви ли други интересни същества има? Извънземни ли са те? Или просто има доста животни, за които не знаем нищо? Децата  ще участват в търсаческа експедиция за намиране на животните и в ролева игра. Всяко дете ще изработи едно от животните за спомен.

Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

 20:00-21:00
Магия REFRESH

TextTech „Коприна“

Щанд с микроскопски наблюдения, експерименти и демонстрации, провеждани от преподаватели и студенти от Технически университет – филиал и колеж Сливен.

 21:00-22:00
Магия REFRESH

Полетът на пеперудата

Рисуване на пеперуди на общо копринено платно с преподаватели и ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

 Наука в града REFRESH

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.